Siirry sisältöön

TET Tampereella ja jaksoon liittyviä ohjeita työnantajalle

Työelämään tutustuminen ja työaika: Osa koulunkäyntiä, joka toteutetaan työnantajan ohjauksen alaisena. Oppilaan päivittäinen työaika on kuusi tuntia, johon sisältyy ruokatauko. Viikoittainen työaika on 30 tuntia. Työtunnit suositellaan sijoitettavaksi arkipäivisin klo 8–16 välille. Jos työaika poikkeaa edellä mainitusta, työajoissa tulee noudattaa nuoria työntekijöitä koskevia säädöksiä: 13–14 –vuotiaat klo 08–20 välillä ja 15 vuotta täyttäneet klo 06–22 välillä.

TET-sopimus: Työnantaja ja oppilas täyttävät kirjallisen TET-sopimuksen ennen jakson alkua. Sopimus palautetaan omalle opinto-ohjaajalle.


TET-todistus: TET-jakson alkaessa oppilas tuo mukanaan TET-todistuspohjan, jonka työnantaja täyttää ja palauttaa jakson lopuksi oppilaalle. 


Tehtävät: Oppilaalle toivotaan järjestyvän työtilanteita sekä mahdollisuus tutustua yrityksen toimintaan, työympäristöön,eri työtehtäviin ja ammatteihin sekä hankkia tietoa niihin vaadittavasta koulutuksesta ja henkilökohtaisista ominaisuuksista. Oppilaalla ei saa teettää vaarallisia töitä. Oppilaan tekemissä töissä ja työajoissa tulee noudattaa nuoria työntekijöitä koskevia säädöksiä.


Työturvallisuus: Oppilas ei ole työsuhteessa työnantajaan, joten häntä koskevat TET-jaksolla koulun järjestyssäännöt. Työhön tutustuttamisessa on noudatettava lisäksi yleisiä turvallisuuteen liittyviä säännöksiä ja määräyksiä. Työturvallisuuslain (738/2002) 41§:n säännösten nojalla tutustumiskohteen työnantaja vastaa siitä, että oppilaiden käyttöön luovutetut koneet ja laitteet ovat asianmukaisessa kunnossa. Työnantajan tulee perehdyttää oppilas riittävästi työhön ja työolosuhteisiin. Oppilaalle tulee antaa riittävät tiedot haitta- ja vaaratekijöistä.

Työasu: Mikäli työ vaatii erityisen asun (esim. suojahaalari), työnantajan toivotaan järjestävän sen.

Poissaolot: Oppilasta on ohjeistettu ilmoittamaan sairauspoissaolot välittömästi suoraan työnantajalle. Jos oppilaalla on TET-jakson aikana epäselviä tai pitkiä poissaoloja, pyydämme työnantajaa ilmoittamaan asiasta välittömästi koulun yhteyshenkilölle eli opinto-ohjaajalle.


Ruokailu: Oppilaiden työpäivä sisältää puolen tunnin ruokatauon. Työnantaja voi tarjota oppilaalle lounaan. Vaihtoehtoisesti oppilas ottaa mukaan omakustanteiset eväät tai ruokailee läheisessä Tampereen kaupungin peruskoulussa, jolloin matka-aika tulee huomioida tauon pituudessa (enintään yksi tunti mukaanlukien matkat ja ruokailu).

Vakuutus: Koulun tapaturmavakuutus on voimassa myös TET-jaksolla turvaten työssäoloajan ja välittömät työmatkat kotoa työpaikalle. Oppilaan aiheuttaessa työpaikalla sääntöjen vastaisella käytöksellä vahinkoa, hän on vahingonkorvausvelvollinen. Vahingonkorvauslaissa ei ole alaikärajaa. Rikosoikeudellisen vastuun ikäraja on 15 vuotta.

Vastuuhenkilö ja yhteyshenkilö: Työpaikalla oppilaalle nimetään vastuuhenkilö, joka opastaa ja ohjaa oppilasta työpaikkaan tutustumisessa, työtehtävien suorittamisessa, turvallisuuskysymyksissä jne. Vastuuhenkilön nimi ja puhelinnumero tulee olla TET-sopimuksessa. Yhteyshenkilö koululla on opinto-ohjaaja.